Black Orpheus – Antônio Carlos Jobim
Blues in Ab, geïnspireerd op ‘Black Orpheus’ van Antônio Carlos Jobim. Scroll omlaag naar ‘Moods’ om verschillende energievariaties op deze compositie te beluisteren.
Orpheus’ Blues op Spotify uitgevoerd door de Conductors Band
Black Orpheus – Antônio Carlos Jobim
Het thema van de Braziliaanse film ‘Black Orpheus’, of Orfeu Negro, van Antônio Carlos Jobim is een regelrechte bossa nova klassieker. Bekijk de video voor een geweldige uitvoering door Wayne Shorter.
Overeenkomsten: Zowel de melodie van het origineel als die van de bluesbewerking beginnen met een opmaat en het interval kleine sext.
Over deze blues in Ab
In deze video zie je een blues-bewerking van het nummer Black Orpheus. Bij deze video hoor je vier keer een ‘Blues’ akkoordenschema in deze vorm: A B A B.
A = Begeleiding – Zie bladmuziek onderste twee balken van elk systeem.
B = Melodie met akkoorden – Zie bladmuziek bovenste balk van elk systeem.
Verschillen: Het origineel heeft een hoger tempo dan de bluesbewerking. De toonsoort van het origineel is Fm, de toonsoort van de bluesbewerking is Ab.
Akkoordenschema
Ab Db Ab Ab
Db Db Ab Ab
Eb Db Ab Ab
Bluestoonladders om op te improviseren
Ab, (Bb), Cb, C, Eb, F (majeur)
Ab, Cb, Db, (D), Eb, Gb (mineur)
Bladmuziek
Download de PDF met bladmuziek van deze bewerking tot blues. Download bijbehorende bladmuziek gebaseerd op een octotonische toonladder.
Over het Blues Project
Het Blues Project stelt individuele muzikanten in staat om de Blues te onderzoeken in alle toonsoorten en met verschillende maatsoorten én met verschillende ‘Moods’.
Moods/Stemmingswisselingen
Scratch programma met Moods van dit nummer Black Orpheus. Dit programma opent ook als je klikt op het onderstaande plaatje. Lees meer over het gebruik van dit programma bij Tools 4 moods.
Het programma bevat maximaal 50 mb aan geluidsbestanden met ‘moods’ (verschillende stemmingen van hetzelfde stuk muziek) en een metronoom. Met dit programma maak je crossfades tussen vijf geluidsbestanden:
– een klinkende ‘mood’. Deze maakt een fade-out,
– en een nieuwe ‘mood’. Deze maakt een fade-in.
Onderaan links het origineel van ‘Black Orpheus’ uitgevoerd als speeldoos en onderaan rechts een dierengeluid om te raden.